hétfő, március 28, 2016

Tiramisu golyók

Sokszor tör rám a tiramisu vágy. Mikor édesre és krémesre vágyom, és nincs itthon semmi sült, keksz vagy torta, legeslegelőször is ez jut eszembe. Átugrom a boltba, megveszem a 4 hozzávalót, ha esetleg nincs itthon valami, és már készítem is be a robotgépbe a hozzávalókat, majd lefőzök egy jó nagy adag kávét, áztatom a babapiskótákat és rakom is össze a nemsokára fogyasztandó krémes tiramisut. Nagyon szeretem. Ez most azonban a kis harapnivaló forma, amit videóreceptként osztott meg valaki a neten nemrégen. Nem szeretem a bögrékben megadott mennyiségeket, főleg ha a nálunk nem használatos ounce a másik mértékegység a receptben. Hát hogyan lehet így receptet megadni??!?!?!?!??!
Átváltottam a mértékeket és elkészítettem a receptet, mert kíváncsi voltam, milyen is ez a formátum. Az eredeti verzió jobb, de ez is gyorsan fogy és emberemnek nagyon ízlik!


Hozzávalók:
200 g étcsokoládé
100 ml erős fekete kávé
1 evőkanál instant kávépor
220 g mascarpone 
23 db babapiskóta
valamint:
100 g étcsoki
1 db babapiskóta

A csokit felaprítjuk, egy tálba rakjuk, és felöntjük a forró, frissen lefőtt kávéval, gyorsan összekeverjük, ha szükséges, egy kis időre alacsony fokozaton a mikróban rásegítünk. Belekeverjük az instant kávéport, hozzákeverjük a ledarált babapiskótát és a mascarponét, majd a hűtőbe helyezzük és hagyjuk megdermedni. Miután kihűlt, nedves kézzel kis golyókat formálunk a krémből, amit aztán egy tálcára helyezve ismét hűtőbe teszünk. Gőzfürdőben felolvasztjuk a 100 g étcsokoládét, és ebbe forgatjuk a hideg golyókat, majd sütőpapírral borított tálcára rakosgatjuk őket, megszórjuk a ledarált babapiskótával, és fogyasztásig a hűtőben tároljuk.




péntek, március 18, 2016

Gluténmentes mazsolás puszedli szezámmaggal

Régi recept új formában, új névvel, mert nagyon nem hasonlít az eredeti társához, sokkal inkább anyukám nagyon bevált, utazásokhoz elengedhetetlen puszedlijéhez. Ha adok hozzá kevés mézes fűszerkeveréket vagy csak őrölt szegfűszeget, simán felveszi a kesztyűt a hagyományos verzióval, senki meg nem különbözteti attól. A csodálatos színét a kókuszvirágcukornak köszönheti, és az ízhatás betájolásában is nagy szerepe van ennek a "cukor"-nak. Annyira bevált ez a recept, hogy jön majd sok kistestvére a jövőben. Miért? Mert újra ráléptünk a gluténmentes étkezésre, hátha a télen felszedett kilók lesurrognak a bikiniszezonra. Meg aztán nyaralni is megyünk, jó lenne szalonképes fotókat készíteni, amihez nem kellenek a hurkák. Szóval íme az új sztár, nálunk reggelikhez, de simán elmegy vendégváráshoz is.


Hozzávalók:
250 g rizsliszt
100 g ghee vaj megolvasztva
2 tojás
130 g kókuszvirágcukor
25 g burgonyakeményítő
1 evőkanál szódabikarbóna
csipet só
1 evőkanál fahéj
1 marék mazsola
kenéshez:
tojás
szezámmag

A robotgép táljába törjük a tojást és hozzáadjuk a cukrot, magas fokozaton habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és kanalanként hozzáadagoljuk az összekevert száraz hozzávalókat, de már kisebb fokozaton. Ha elkészült a tészta, ami elválik a tál falától, egy fakanál segítségével hozzáadjuk a mazsolát, és egy fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. 
Miután kihűlt, kis hengert formálunk belőle, éles késsel szeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, tetejüket megkenjük a kissé felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal és a 180 C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük őket.






péntek, március 11, 2016

Citromos rozmaringos teasütike

Különleges kekszekre vágytam, mert a nagyon finom kakaós-kávés csigákra kezdünk ráunni. Annyira ízlenek, hogy szinte heti rendszereséggel készítem őket, van, hogy reggel, még a kávé lefőzése előtt begyúrom és kisütöm a kekszeket, annyira gyorsan megvannak, és férjecském a csodás illatokra ébred. Legalább hatszor már el is készültek, kicsit mindig variálva rajtuk, mert van, hogy mazsolát, van hogy apróra vágott csokidarabokat vagy diót teszek a két réteg közé, és úgy tekerem fel a tésztát.
A "Cucchiaio" olasz szakácskönyv, ami itt Olaszországban nagyon jól ismert, modernizálta magát, online blogot indított, és rengeteg szuper ötlettel ajándékozza meg az olvasóit, mint engem is, ott leltem rá ezekre a finomságokra. Megfogott nagyon a külalakjuk, de most, hogy ízlelhetem is őket, az ízük még jobban. A piac még tele a sziciliai kezeletlen citromokkal, be is spájzoltam belőlük. A rozmaring elkezdte a friss hajtásait tolni a kertben, nem volt gond a hozzávalókkal:

200 g tönkölyliszt
145 g puha vaj
60 g porcukor
1 csipet só
1 evőkanál apróra vágott rozmaring
1 citrom lereszelt héja
valamint:
1 tojásfehérje
kristálycukor

A vajat géppel habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a porcukrot és hozzáadjuk a citrom héját, elkeverjük. A felaprított rozmaringot is hozzákeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a csipet sót, és linzerszerű tésztát gyúrunk belőle.
Hengert formálunk a tésztából, amit folpackba csomagolunk, majd hűtőben pihentetjük legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Ezután 1 centi vastag szeletekre vágjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
A tojás fehérjét egy tányérban villával kissé felverjük, egy másik tányérba pedig öntük kevés cukrot.
A kekszszeleteket előbb megforgatjuk a tojásfehérjében, majd a cukorban, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és a forró sütőben 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Forró teával vagy csak magában is kiváló ropogtatnivaló!