kedd, május 26, 2015

Sós mogyorós karamelltorta

Szeretem a sós és az édes házasságából született édességeket, a sós mogyoró számtalanszor bizonyított már nálam különböző formákban. A múltkorában egy újonnan nyílt fagyizóban pont ilyen fagyit ettem, naaagyon mennyei volt, el is dőlt, hogy mihelyst komponálni kívánnék, ez lesz a főszereplő. És íme! Sokat kellett rá várni, mert időközben megszaporodott a munka, és nyaralni is voltunk, de eljött ez a várva várt idő. Sós mogyoró és karamell egy linzerbe zárt tortában.


Hozzávalók:
a tésztához:
300 g liszt
180 g vaj
120 g porcukor
2 tojás

a töltelékhez:
150 g cukor
200 g sós mogyoró
100 ml sűrű tejszín
20 g vaj
2 evőkanál méz
2 evőkanál citromlé
a tetejére
egy tojás

A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukorral elkevert tojást és lágy tésztát gyúrunk, melyet aztán folpackba csomagolva a hűtőben pihentetünk legalább fél órát.
A töltelékhez a mogyorót darabosra őröljük egy robotgépben. Én úgy szeretem, ha nem pépes, lisztszerű, hanem megmaradnak benne kisebb-nagyobb darabok.
A cukor felét két evőkanál vízzel egy serpenyőben megkaramellizáljuk míg szép barna színe nem lesz. Eközben egy másik serpenyőben a cukor másik felét a mézzel, a vajjal és a citromlével szintén megkaramellizáljuk, majd miután kissé megváltozott a színe, hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk, ezt aztán a másik serpenyőben lévő karamellhez öntjük, és a tűzön hagyva összekeverjük a mogyoróval együtt, hagyjuk kihűlni.

A tésztát egy lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük, az egyik feléből egy akkora kör alakú formát nyújtunk, amivel egy csatos tortaformát ki tudunk úgy bélelni, hogy pereme is legyen. Ezt aztán a sütőpapírral fedett formába helyezzük, elsimítjuk rajta a mogyorós tölteléket, a peremét behajtogatjuk, amit aztán megkenjük egy kevés vízzel elkevert tojással, a tészta másik feléből egy kört nyújtunk, amivel befedjük a tortát, megkenjük a maradék tojással, és 190 C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt készre sütjük.




Végeremény ez az izgalmas ízvilágú lágy és ropogós torta, mely hűtőben napokig eláll!
Sok sikert hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése