kedd, április 14, 2015

Csokis szilvás kranz - tekercs

A leveles tészta és a kelt tészta találkozásából kevés lekvárral és csokival megbolondítva születik meg ez az osztrák édesség, aminek a neve számomra nagyon vicces, KRANC (franc). Szerintem ezt a mi hájasunkkal is simán meg lehet csinálni, de vagy azzal, vagy leveles tésztával, melegen javaslom elkészíteni, mert ez valami istenien finom. A két különböző állagú tészta, mely egybesül, az egyik ropog, a másik omlósan puha, ráadásul a kedvenc lekvárunk valamint a reszelt ét-, vagy tejcsoki emeli az ízélményt....kell ennél több egy hatalmas adag boldogsághormon felszabadításához reggel, délután vagy bármikor? Mikor ráakadtam, egyből tudtam, hogy szerelem lesz. Édesanyám sütőben sült szilvalekvárjával...nem is bírom ki, hogy ne nyomjam be az egész tepsivel. Vendégvárásra is ajánlom, de inkább egy jó capuccino vagy kávé mellett képzelem el a reggelizőasztalon. 




Hozzávalók:

200 g simaliszt
7 g élesztő
75 g cukor
75 g vaj
2 tojás
30 g tej
1 evőkanál méz
1 evőkanál rum
kedvenc lekvárunk
csokireszelék vagy csokicsepp
porcukor
1 csomag négyzet alakú leveles tészta

A kelt tésztához a lisztet tálba szitáljuk, belemérjuk a cukrot, hozzámorzsáljuk az élesztőt, hozzáöntjük a langyos tejet, hagyjuk kicsit állni, míg az élesztő el nem kezd futni, ezután beindítjuk a gépet, hozzáütjük a tojásokat, beleöntjük a felolvasztott vajat, a rumban elkevert mézet és lágy tésztát gyúrunk belőle. Legalább 10 percig dolgoztatjuk a gépet, majd letakarjuk a tálat folpackkal és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha reggelire szeretnénk ezt felszolgálni, éjjelre a hűtőbe tesszük a tésztát.
Miután megkelt a tésztánk, lisztezett felületen kinyújtjuk. Igyekezzünk akkora méretűre nyújtani, mint a leveles tészta. Megkenjük a lekvárral, megszórjuk a csokival, majd ráfektetjük a leveles tésztát is, kettévágjuk a tésztát a hosszabbik oldal felénél, majd az egyik felet megkenjük lekvárral, a másikat megszórjuk a csokival.
A lekváros félre fektetjük a csokis felet, 2 centis csíkokat vágunk (kb 10 cm hosszút, legalábbis nekem akkora volt a félbevágott tésztám), minden csíkot megtekerünk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, langyos helyen kelesztésnek indítjuk, majd 180 C-os sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Túlzás nélkül mondom, hogy nagyon eteti magát.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése