kedd, január 07, 2014

Edeskomeny kremleves kakukkfuvel es komenymaggal

Tenyleg light-osra vettuk a figurat, mert miota visszajottunk Magyarorszagrol, egyik barattol a masikig mentunk, mindenkinel boseges vacsora vart bennunket, es ezt mar nem lehetett birni. Sem a kilokkal nem konnyu harcolni, sem az ejjeli ebrenletekkel, ezert tegnap este elkeszult ez az egyszeru kremleves. A neten talalhato informaciok szerint az edeskomeny egy tipikus mediterran zoldseg, es mostanaban mar szinte minden nagyobb elelmiszeruzletben megtalalhato a zoldsegek kozott, meg Magyarorszagon is. En eddig csakis frissen salataban kinaltam es ettem, vagy egyszeruen megfoztem es a husok melle talaltam, de mas felhasznaalsi modjat nem ismertem. Kemenyito es lipid mentes, ezert alacsony a kaloriatartalma, emelle egy szuper vizelethajto es emesztest elosegito zoldseg, magas a kalcium, kalium, foszfor, folsav es magneziumtartalma, illetve nagyon gazdag C vitaminban.
Kivalo szoptato anyaknak, mert elosegiti a tejelvalasztast, illetve nagyon kellemest edes izt kolcsonoz az anyatejnek.
Ugyan ez az utolso megjegyzes ram nem vonatkozik, de egy nonek fontos a kalciumbevitel es a tobbi asvanyianyag is jot tesz nekunk. 
Ez ugyan nem tul laktato etel, de ha jol akarunk aludni az ejjel, ez garantaltan segit, es kivaloan el tudom kepzelni barmilyen dietaban is.

Hozzavalok:
2 edeskomeny fej
2 gerezd fokhagyma
500 ml viz
1 szal friss kakukkfu
so, bors
1 natur joghurt
egy szelet piritos osszemorzsolva
1 tojas sargaja
komenymag

Kiegeszithetjuk piritott sonkakockakkal, illetve metelohagymaval, amit talalaskor kell a leves teteje halmozni. En ezeket elhagytam, es nekunk igy is elegendo volt.

A komenyfejeket megtisztitjuk a kulso leveluktol, es apro kockakra vagjuk, majd a fokhagymaval egyutt vizben feltesszuk fozni, amibe beledobjuk a kakukkfu szalat is. Ha megpuhult, vagyis mikor a szine kisse barnassa valt, egy mixerben alaposan pepesitjuk. Ezutan visszaontjuk a labasba, sozzuk, borsozzuk, es hagyjuk kisse kihulni. Ekkor belekeverjuk a tojas sargajat es a joghurtot, es az osszemorzsolt piritoskenyeret. Alaposan osszekeverjuk, es talalhatjuk is.
Megszorjuk a tetejet a komenymaggal es keves olajat csorgatunk ra.



Jo etvagyat hozza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése