szerda, november 20, 2013

Mandulas brisolona muskotalyos zabaioneval

Ma  kukoricadara kore epult ket fogas is. A foetel, a negysajtos polenta es a most bemutatasra kerulo edesseg is.
Brisolona egy lombardiai edesseg, a neve szo szerinti forditasban morzsalodot jelent. Ami igaz is jellegere. Azon haziasszonyoknak javallott, akik nem szeretnek gyurni, es sikalni. Itt a hozzavalokat csak ki kell merni, majd talba adagolni, osszemorzsolni, majd tepsibe morzsolni es kesz is, a tobbi a suto dolga. Amiket pedig ossze kell dolgozni, azok a kovetkezok:

250 g liszt
150 g kukoricadara
150 g csupasz mandula orolve vagy nagyon aprora vagva
150 g hejas mandula nagyobb darabokva vagva
200 g cukor
200 g vaj
1 citrom reszelt heja
2 tojas sargaja

Az eljaras tehat az adagok kimerese utan az osszemorzsolasuk, es mehet is 180 fokosra elomelegitett sutobe, kb 50-60 percre. Aranybarnara sutjuk.


Hulni hagyjuk, majd nem kessel apritjuk, hanem torjuk. 

Ehhez elkeszitjuk az edesboros zabaionet is. Ehhez szuksegunk lesz a kovetkezokre:
4 tojas sargaja
160 g cukor
1 dl edes bor

A habvero magas fokozatan a tojasok sargajat a cukorral habosra keverjuk egy mely uvegtalban, ami tokeletesen illeszkedik egy labas szajara. Ebben a labasban ugyanis gozfurdot keszitunk a boros tojashabunknak. Miutan a tojasos cukor jo habos allaguva valt, kisebb fokozatra vesszuk a habverot es lassan a kremhez ontjuk a bort, amit aztan a forro viz fole helyezunk, es tovabbi habveres mellett kb 5-10 percig fozni hagyjuk. Akkor keszult el a zabaione, ha a krembe martott ujjunkrol mar nem csepeg le.

A kezzel aprora tort kekszeket ezzel a habbal kinaljuk.





Ma reggel is ez volt az asztalon. A zabaione kivaloan tartja az allagat es izet is! Megeri elkesziteni akar magaban is, vasarnap delutanonkent kivalo edesseg lehet a delutani filmek melle!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése