hétfő, február 18, 2013

Radicchios risotto

Lehet, hogy ez nem a legolcsobb etelek egyike, a Magyarorszagon kevesbe fellelheto salata miatt, de ez nem lehet akadalya az elkeszitesnek, mert annyifele toltettel lehet gazdagitani a rizst, hogy csak a fantazia szabhat hatart kepzeletunknek. Pl semmi nelkul is keszitheto. De elobb a mi verzionk:
Hozzavalok: rizs (sajnos a hetkoznapi rizs ehhez nem jo, parom szerint a vialone nano a legidealisabb - itt balra - elso ranezesre barmilyen rizs lehetne, egyetertek, megsem az. Mivel nem vagyok nagy szakerto, en a boltban kaphato kinalatbol azt valasztottam, amire az volt rairva, hogy tokeletes egyszeru risottokhoz, s nekem izlett is. Nyilvan vialone nanobol keszult risotto finomabb az enyemnel, de ez is isteni etek.



Hozzavalok:

- Rizs,
- Vaj (az a hires ghee)
- 1 hagyma
- radicchio salata (1/2 fej, mert a mienk oriasi volt, s itt ismet mondanam, a trevisoi a legfinomabb, a keserussege miatt, de nyugodtan mehet bele az, amit az ember talal)
- husleves
- 1 pohar vorosbor
- reszelt parmezan sajt

Mutatom a mi radicchionkat, a trevisoi fajta az a hosszukas radicchio!


Ha husleves nincs otthon, eleg egy leveskockat 1 liter forrasban levo vizben feloldani.

Elkeszites:
A vajat megolvasztjuk egy nagyobb labasban, majd a felapritott hagymat megfonnyasztjuk benne. Mikor elkezd uvegesse valni, beletesszuk az aprora vagott radicchio salatat is, s egyutt fonnyasztjuk oket. Mikor osszeesik a radicchio (a melegtol), beletesszuk a rizst, s kicsit piritjuk azt is. A mennyiseg az etvagytol meg az etelre varo szemelyek szamatol fugg (cc 50g fejenkent). 


Mikor a rizs is megpirult kicsit, vagyis eleg meleg, mehet bele a vorosbor. Azert vorosbor, mert a radicchio is voros, s igy szep rozsas keszetelunk lesz. De feherbor is hasznalhato, ha nincs otthon mas. Nem vagyunk merevek. 


Hagyjuk elparologni kicsit a bort, kozben folyamatosan kevergetjuk mert ez egy ilyen etel, ha nem igy tennenk, odaegne. S itt kezdodik az igazi fozes: szedokanalankent adagoljuk a rizshez a huslevest. Ha elfott, ujabb szedokanal levest adunk hozza, s addig folytatjuk ezt a muveletet, amig a rizs keszre nem fo. 
Ezzel a folyamatos adagolassal jutunk el a tokeletes fozesponthoz, anelkul, hogy levesbe fojtanank leendo ebedunket, vagy vacsorankat.



Amikor izlesunknek megfelelo kemenysegre/puhasagra fott a rizs, mehet bele meg egy kis vaj, hogy kremesse valjon, s a parmezan sajtbol egy adag. Arra ugyeljunk, hogy a talalashoz is maradjon is a sajtbol. 

S ime a vegeredmeny


s sajttal is:


Egyeb verziok, az egyszerubbek kozul:

- SAFRANNYAL - ezesetben csak hagymat piritunk, rizs bele, majd feherbor, s adagoljuk a levest hozza, a fozes vegen megy bele a safrany, vaj, es sajt.

- CSAK PARMEZANOS - igy viszont csak hagyma, rizs, feherbor, leves, vaj, s rengeteg parmezan. Ha elkeszult, talalaskor csorgathatunk ra jo minosegu, suru balzsamecetet. 

Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése