csütörtök, február 14, 2013

Elso recept - Ghee vaj

Hogy hogyan is kezdodott az egesz? Egy egyszeru vajjal.
Navigalok, navigalok, s azon gondolkodom, mit is kellene alkotnom. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy ha mar a sors egy szakaccsal boronalt ossze, mi lenne, ha a konyhaban kezdenek el fejlodni. De mivel is kezdhetnem? Torom az agyam, mi az, ami hasznos lehet masnak is. Talan az, ha az olasz konyhat mutatom be. Igen am, de ez olyan elcsepelt mar, hisz annyi szakirodalom letezik a konyvesboltok polcain, hogy valoszinu nem mondanek ujat. Am lehet megis. Elmondom miert: parom egy negycsillagos szallodaban teljesit chef-i pozicioban szolgalatot, emellett mar jo par etterem megnyitasa es sikeresse tetele "szarad" lelken, megis itthon egy olyan rosszul felszerelt konyhank van, hogy szora sem erdemes az egesz. En otthon egy sved nemzetkozi erdekeltsegu butorboltbol felszereltebb konyhat hoztam ossze, minimal budgetbol. Egyszoval lakasunk legkevesbe erdekes s legkevesebb raforditassal kialakitott resze a konyha. Az egyetlen dolog, ami megis szora erdemes, az a hutogep, amire annak idejen aldozott, s szepet vasarolt. A dizajn erdekes, az egykori jeghutoket idezi, elenk narancssarga szinnel, beepitett modern hutogeppel. S itt megmaradunk a kulsosegeknel, mert kinyitas utan maris kevesbe erdekes a dolog. Az anyukamtol kapott nehany uveg lekvaron, nehany gerezd fokhagyman, s neha nehany tojason kivul sok dolgot nem kell hutenie. Ha otthonrol sok kolbaszt s szalonnat s hurkat kapunk, az is helyet kap benne, de egyebkent....vallom, hogy akar ki is huzhatnank a dugobol, s sporolhatnank az arammal, amit hasznal. 
Szoval ebbol alkotni lesz igazan erdekes. Erzem, hogy sok erdekes fog ebbol kisulni.
Cimet is adtam neki: Olasz konyha, egyszeruen. S ezt megspekelem majd neha magyar etkekkel, mert hala istennek, izlik az en sokfele konyhaban jartas paromnak a magyar konyha. Nem tartozik azon taljanok koze, akik ha kulfoldre is mennek, a jo pizzat keresik. O bizony csakis helyi etkeket hajlando magahoz venni, s ezzel nagyon boldogga teszi kis szivem! 

S akkor terjunk a kezdet kezdetere: elso probalkozasom a ghee vaj elkeszitese volt, amit Agi baratnom receptleirasa alapjan keszitettem el, s szerelembe estem vele. Azota mar a masodik kilo vajbol keszult csodat eszem, s ugy erzem, ez igy megy majd eletem vegeig. Ha fogyoban lesz, veszek ujabb kilo vajat, s elkeszitem ujra. A recept nagyon egyszeru. 

A vajat, es szerintem erdemes nagy adagbol csinalni, nagy labasban odatesszuk melegiteni. Nagyon fontos, hogy a legkisebb karikan, alacsony tuzon melegitsuk.
Az egesz folyamat egy kilo vaj eseten kb 1 oran at tart. 
A folyamatos melegedes kovetkezteben a vaj elkezd "habzani". A lenyeg, hogy ezt a habot folyamatosan szurjuk. En egy evokanallal szoktam egy cornflakes-es talba gyujteni a habot, amit aztan felhasznalok fozeshez. 

Hala a folyamatos szuresnek, kb 1 ora utan egy atlatszo, olajszeru anyagunk marad, ami maga a kesz vaj. 

Ezt uvegbe szurjuk, hagyjuk kihulni. Es egesz sokaig elvezhetjuk majd fenseges izet, etelben, sutemenyben, vagy eppen a piritoson, vagy csak ugy, egy kiskanallal, barmikor!

Az enyem igy nez ki:



Hat nem gyonyoru??? Szerelembe lehet vele esni. En beleestem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése